Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych


Topic author
tasior1802
Posty: 17
Rejestracja: wt sty 07, 2020 7:52 pm

Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych

#1

Post autor: tasior1802 » pt sty 22, 2021 2:46 pm

Witam,
Po ostatniej aktualizacji systemu przestały mi działać wszystkie odczyty, które szły po MQTT, oraz mam problem z plikiem lcd.php - przy próbie jego uruchomienia " z palca " poprzez php -q /var/www/nettemp/modules/lcd/lcd.php otrzymuję : Could not connect to the database.

Broker MQTT działa, bo mqtt explorer wyświetla informacje z urządzeń , ale nettemp ich nie widzi

Nie wiem czy te dwa problemy są ze sobą powiązane ..
Pytanie brzmi : co odpowiada za to , że nettemp widzi wiadomości brokera MQTT , oraz dlaczego poniższy fragment nie che się podłączyć do bazy

Kod: Zaznacz cały

<?php
$ROOT=dirname(dirname(dirname(__FILE__)));

try {
    $db = new PDO("sqlite:$ROOT/dbf/nettemp.db");
    $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE,PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
} catch (Exception $e) {
    echo $date." Could not connect to the database.\n";
    exit;
}

uzi18
beta tester
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych

#2

Post autor: uzi18 » pt sty 22, 2021 2:52 pm

@pasiekazj moze jestes w stanie pomoc?

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 241
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych

#3

Post autor: pasiekazj » ndz sty 24, 2021 8:01 pm

@tasior1802 z której wersji robiłeś update ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Topic author
tasior1802
Posty: 17
Rejestracja: wt sty 07, 2020 7:52 pm

Re: Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych

#4

Post autor: tasior1802 » pn sty 25, 2021 10:38 pm

robiłem update systemu z ubuntu 16.04 do 18.04 ale po drodze zmieniłem też trochę za mały SSD na HDD i to mi wszystko namieliło w systemie.
Myślę że temat będzie to usunięcia bo to chyba był jakiś problem w systemie. Na tą chwilę zainstalowałem czysty ubuntu 18.04lts i jako tako działa (jest jakaś akcja z libssl1.1 i lighttpd stąd w innym temacie pytam jak przejść na Apache2 )

uzi18
beta tester
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Nie widzi czujników po MQTT i problem z odczytem bazy danych

#5

Post autor: uzi18 » wt sty 26, 2021 7:18 am

Mozna doinstalowac libssl1

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ