Windows->Debian->Nettemp

Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 241
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Windows->Debian->Nettemp

#1

Post autor: pasiekazj » czw lis 19, 2020 10:50 am

Witajcie.

Postawiłem Debiana w maszynie wirtualnej na widowsie. Na debianie zainstalowany Nettemp - działa. Jak dostać się do tego NT z poza maszyny wirtualnej ? IP w maszynie wirtualnej ustawione na IP z tej samej sieci co reszta komputerów. Co ustawić, włączyć, wyłączyć ?
Help.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 151
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Windows->Debian->Nettemp

#2

Post autor: pimowo » czw lis 19, 2020 2:56 pm

Nie znam się na maszynach wirtualnych, ale w VirtualBox w opcjach są ustawienia karty sieciowej i właśnie tam ustawiałem "mostek" tak, że maszyna wirtualna była widziana jak normalny komputer w sieci.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

hryst
Posty: 7
Rejestracja: pn lip 22, 2019 1:29 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Windows->Debian->Nettemp

#3

Post autor: hryst » ndz lis 22, 2020 5:38 pm

pasiekazj pisze:
czw lis 19, 2020 10:50 am
maszynie wirtualnej na widowsie.
jaka maszyna? jaki zrobiona sieć (nat czy bridge) w bridgu wirtualka jest widziana jak główny komp w sieci.
w virtualboxie jest dodatkowo w ekran -> zdalny pulpit ktory działa jak windowsowy RDP. Wchodzisz wtedy z windowsa przez zdalny pulpit wpisując ip kompa głównego (serwera) + ustawiony port
pozdrowka
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 241
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Windows->Debian->Nettemp

#4

Post autor: pasiekazj » czw lis 26, 2020 1:02 pm

Ogarnąłem, wystarczyło zrobić mostek miedzy sieciówką w komputerze a sieciówką wirtualną.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
ODPOWIEDZ