Brak odczytu temperatury z ds18b20


Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Brak odczytu temperatury z ds18b20

#1

Post autor: aakk » pn wrz 09, 2019 8:46 am

Witam wszystkich ;)
Próbuję skonfigurować odczyt temperatur z esp8266+ds18b20 w NT i niestety czy to po http czy mqtt ten sam problem. NT widzi w obu przypadkach esp oraz czujnik ale nie pokazuje wartości temperatury mimo że na bieżąco aktualizuje:

Obrazek
Obrazek

Próbowałem na najnowszej wersji espeasy (po mqtt) oraz wersji od kolegi uzi18. (po http)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#2

Post autor: pasiekazj » pn wrz 09, 2019 9:22 am

Zamień w ESP Temperatura na temp i wszystko zacznie działać. temp pisane małymi literami. W NT w zakładce settings->Types masz podane jakie domyślne typy danych NT obsługuje. Można dodawac własne.

P.S. I ustaw sobie jakiś większy interwał przesyłania niż 2 sekundy.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#3

Post autor: aakk » pn wrz 09, 2019 9:34 am

A byłem w tej zakładce a nie pomyślałem że takie same nazwy powinny być. No i teraz śmiga przez MQTT :D Jaki minimalny interwał zalecasz? No i wysyłanie danych to po prostu wysłanie tych danych które zbierze np. w czasie 1 minuty jeśli ustawię interwał 1 min. dobrze kumkam? :)
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#4

Post autor: pasiekazj » pn wrz 09, 2019 9:50 am

Domyślnie zalecany 60 sekund bo inaczej i tak się w bazie nie zapisują. Dane są wysyłane pojedynczo, jeden pomiar, jedna wysyłka. BTW jesteś nowym użytkownikiem NT ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#5

Post autor: aakk » pn wrz 09, 2019 9:57 am

Wcześniej korzystałem z domoticza ale interwał zapisu co 5 min jest za duży dla mnie. arTii polecił mi NT i teraz jak troszkę ogarnąłem spodobał mi się. Ale z tego co widzę to na wykresie temperatury są zapisywane co 1 sec nawet:

Obrazek

A interwał zmienić tu: "Minimum Send Interval:" ?
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#6

Post autor: pasiekazj » pn wrz 09, 2019 10:11 am

Interwał w polu "Delay" w konkretnym czujniku. Patrzać na screena wyżej to jest to to pole pod IDX.

Jak wjdziesz w tools->dbedit to tam możesz sprawdzić jak dokładnie zapisują sie dane.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#7

Post autor: aakk » pn wrz 09, 2019 8:55 pm

Jest jakiś sposób na rozpoznanie czujników? Przykładowo w ESP mam czujnik ds18b20 o nazwie 1 i 2, w NT oba pojawią się w takim formacie:
Obrazek

Tu akurat jeden ale jutro będę podłączał ESP z kilkoma czujnikami i pytam na "zapas".
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 79
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#8

Post autor: pimowo » pn wrz 09, 2019 9:17 pm

Po IP ESP możesz rozpoznać który to który czujnik.
NetTemp@pasiekazj HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#9

Post autor: aakk » pn wrz 09, 2019 9:35 pm

A jak mam pod jednym esp a co za tym idzie kilka czujników? Wtedy trzeba łapać i patrzeć na którym temperatura rośnie?
Awatar użytkownika

arTii
beta tester
Posty: 82
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#10

Post autor: arTii » wt wrz 10, 2019 6:44 am

A jeśli IDX czujnika zmienisz to nie pojawia się w nazwie? Bo jeśli to będzie tak samo się nazywała kilka czujników, to wszystkie pojawią się na jednym wykresie :(
Tak jak Ci pisałem - mqtt ja nie ruszyłem jeszcze za bardzo, ale jak dasz kontroler nt w easyesp, to pojawia się czujnik łącznie z idx
obraz.png
obraz.png (12.99 KiB) Przejrzano 444 razy
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#11

Post autor: aakk » wt wrz 10, 2019 8:15 am

Właśnie co ciekawe ja nic po idx nie ustawiam.. Po prostu zaznaczam send to controler i wszystko dodaję tak samo jak po http. Później scan w NT i pokazuje mi czujniki generalnie to jest mały pikuś, najważniejsze że działa i tego mi było trzeba
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#12

Post autor: pasiekazj » wt wrz 10, 2019 8:56 am

Scan nie musisz klikać, one powinny pojawić się same. Co do nazw, faktycznie może tak być, zerkne w kod i poprawię w następnej wersjii.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Topic author
aakk
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 8:24 am
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#13

Post autor: aakk » sob wrz 14, 2019 2:07 pm

Ciekawe co tym razem poszło nie tak. Odczyt temperatury mam ale brak wykresów.

Edit: Ok już śmiga.. Coś się zwiesiło
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#14

Post autor: pasiekazj » czw paź 03, 2019 12:19 pm

aakk pisze:
pn wrz 09, 2019 8:55 pm
Jest jakiś sposób na rozpoznanie czujników? Przykładowo w ESP mam czujnik ds18b20 o nazwie 1 i 2, w NT oba pojawią się w takim formacie:
Obrazek

Tu akurat jeden ale jutro będę podłączał ESP z kilkoma czujnikami i pytam na "zapas".
Poszedł update do MQTT. Teraz w romie czujnika pokazuje się jeszcze nazwa tego czujnika z ESP (tskname). trzeba zrobić update, restart NT i na nowo dodać czujniki mqtt które pojawią się w new devices.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Brak odczytu temperatury z ds18b20

#15

Post autor: pasiekazj » pt paź 04, 2019 8:34 am

Zapomniałem dopisać, trzeba jeszcze zmienić ustawienia w ESP z

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/%valname%
na

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/%valname%/%tskname%
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
ODPOWIEDZ