[DIY] Stacja METEO by @pimowo

Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

[DIY] Stacja METEO by @pimowo

#1

Post autor: pasiekazj » wt lip 09, 2019 9:48 am

Link do tematu na starym forum:
http://forum.nettemp.tk/OLD/viewtopicb0 ... ?f=8&t=924

W końcu udało mi się w super okazyjnej cenie kupić graty do meteo i mogłem poskładać wszystko w całość. Nurtuje mnie temat pomiaru ilości opadów. Jaka wartość jest przesyłana do NT? Czy to jest wartość chwilowa z danej minuty czy może jakoś jest to zliczane w całości przez czas trwania opadów. Dokładnie chciałbym uzyskać informację ile deszczy spadło no. dzisiaj w czasie opadów, które trwały od 8-14 ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#2

Post autor: pimowo » wt lip 09, 2019 10:46 am

Do NT co minutę trafia suma opadu z minuty.
Myślę, że fajnym dodatkiem jest widget "Rainfall" - KLIK
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#3

Post autor: pasiekazj » wt lip 09, 2019 10:51 am

OK, czyli muszę to ogarnąć zapytaniem do bazy. Dzięki za info.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
beta tester
Posty: 69
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#4

Post autor: swiezak » czw lip 11, 2019 1:57 pm

przeglądając sieć trafiłem na ciekawostkę
electronic stethoscope przykleić pod ogniwo fotowoltaiczne na stacji meteo, i można wykrywać opady deszczu.
Sama budowa jest bajecznie prosta budowa stetoskopu do tego jakiś komparator z histerezą i mamy SONICZNY DETEKTOR DESZCZU.
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#5

Post autor: pasiekazj » czw lip 11, 2019 9:13 pm

Tylko po co dublować skoro w meteo jest już czujnik opadów ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
beta tester
Posty: 69
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#6

Post autor: swiezak » czw lip 11, 2019 10:14 pm

Żeby kołyska się przechyliła musi trochę popadać deszczu a tego nie widać na NT;) z kolej żeby wychwycić taki drobny deszcz to nie wiem czy da radę. Kiedyś pisaliśmy o wykrywaniu samego opadu deszczu a nie ilości i tak mi się skojarzylo dlatego napisałem :)
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#7

Post autor: pimowo » czw lip 11, 2019 10:30 pm

@swiezak ma rację, bo teraz wiemy tylko (i aż) ile deszczu napadało - nie wiemy, że zaczęło padać. Gdy będzie lekka mżawka to stacja tego nawet nie zauważy
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#8

Post autor: pasiekazj » pt lip 12, 2019 8:46 am

No to fakt, mam czujnik deszczu w meteo od kilku dni a jeszcze nie padało więc nie do końca wiem, jak on reaguje.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#9

Post autor: pasiekazj » wt lip 16, 2019 9:58 am

Też macie tak, że czasem czujnik opadów zlicza nie wiadomo dla czego pojedynczy impuls ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#10

Post autor: pasiekazj » pt lip 19, 2019 3:00 pm

@pimowo mam dwa problemy z meteo.
1. Co jakiś czas przestaje działać mi odczyt luxów - zwiecha na zero i pomaga dopiero restart meteo.
2. Czujnik opadów. Co jakiś czas meteo posyła mi impuls lub dwa (0,3-06 /m2) nawet jak nic nie pada. Natomiast jak pada to w danej chwili nie posyła, ale pośle ten wynik później. Ostatnio wyglądało to tak, że posłało mi odczyty z testów dopiero prawie dobę po tym fakcie. Nie pamietam dokładnie którą mam wersję softu, ale jak dobrze pamiętam to jest to wersja w której było coś poprawiane z czujnikiem luxów. Jesteś w stanie pomóc, ewentualnie podesłać poprawny soft który trzeba wgrać ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#11

Post autor: pimowo » pt lip 19, 2019 4:34 pm

pasiekazj pisze:Co jakiś czas przestaje działać mi odczyt luxów - zwiecha na zero i pomaga dopiero restart meteo.
Z tym odczytem LUXów jest coś nie tak - pokazuje głupoty :(
pasiekazj pisze:Czujnik opadów. Co jakiś czas meteo posyła mi impuls lub dwa (0,3-06 /m2) nawet jak nic nie pada.
Sprawdź połączenia, złącza itp.
pasiekazj pisze:Natomiast jak pada to w danej chwili nie posyła, ale pośle ten wynik później.
Meteo zbiera dane, sumuje i dopiero posyła do NT. W praktyce wygląda to tak, że co minutę dostajesz dane ile przez ostatnią minutę napadało (lub nie) deszczu.
pasiekazj pisze:ewentualnie podesłać poprawny soft który trzeba wgrać ?
Wrzuć kod z naszego Wiki - tam jest kilka wersji:
1m czyli dane posyłane co minutę
5m czyli dane posyłane co pięć minut
LCD czyli jak masz podłączony LCD pod Meteo
@swiezak coś tam było zmieniane (chyba) odnośnie czujnika deszczu ponieważ był inny od naszych

Straciłem też częściowo pliki Meteo przy zmianie dysku -byłem pewny, że mam wszystkie kopie, ale się jednak pomyliłem. Na dodatek elektronika coś mnie ostatnio nie lubi i nic mi jakoś nie idzie :(

PS
Moja stacja ostatnio padła, prawdopodobnie padły akumulatory lub jeden z nich. Stację testowo wyniosłem na dwór około październik/listopad 2016 i tak bez dotykania działała cały czas.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#12

Post autor: pimowo » czw lip 25, 2019 5:48 pm

@pasiekazj, jak tam METEO, ustaliłeś coś?
Ja dziś zdjąłem swoje i wszystkie akumulatory mają napięcie 2.7V - podłączyłem pod ładowarkę i widzę, że się ładują (ładowarka ostro się grzeje) Chyba trzeba coś nowego zakupić. Swoje akumulatory kupiłem na Allegro z demontażu i wytrzymały trzy lata - zima, lato
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#13

Post autor: pimowo » wt sie 13, 2019 2:28 pm

uzi18 pisze:nie wiem gdzie ci napisać ale... jest sposób na okiełznanie autokalibracji tego ustrojstwa od detekcji burz/wyładowań
Przeniosłem z tematu "Sterownik akwarium"
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#14

Post autor: pimowo » wt sie 13, 2019 2:29 pm

@uzi18, auto kalibracja jest już dawno zrobiona w METEO dla AS3935 ;)
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

uzi18
beta tester
Posty: 93
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#15

Post autor: uzi18 » wt sie 13, 2019 3:03 pm

ciekaw jestem czy zrobiona tak jak zrobiono to w bibliotece do arduino

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


swiezak
beta tester
Posty: 69
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#16

Post autor: swiezak » śr lut 26, 2020 3:27 pm

Przerobiłem sobie stację meteo na zasilanie akumulatorowe i mam jedno pytanie- Ładowarkę tp4056 mam za zabezpieczeniem, jedno ogniwo fotowoltaiczne. I teraz jak mi spadnie napięcie na ogniwie poniżej zabezpieczenia i się wyłączy, to już sama się nie włączy nawet jak ogniwo się podładuje powyżej wartości minimalnej. Muszę odpiąć panel solarny, podłączyć ładowarkę chociaż na chwilę i później już działą normalnie- czy tak to ma działać?
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#17

Post autor: pimowo » śr lut 26, 2020 4:06 pm

Takiego testu nie robiłem, ale to chyba będzie problem z TP4056
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

swiezak
beta tester
Posty: 69
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#18

Post autor: swiezak » śr lut 26, 2020 7:01 pm

No to jak masz zrobione zasilanie akumulatorowe? W opisie na wiki jest tp4056 :?: :roll:
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#19

Post autor: pimowo » śr lut 26, 2020 7:08 pm

Ja mam jak na wiki, TP4056
Nie udało mi się rozładować jeszcze tak mocno akumulatorów, aby stacja się zatrzymała.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#20

Post autor: pasiekazj » śr lut 26, 2020 7:14 pm

Ja mam u siebie jeden panel i 3 ogniwa 18650 spięte równolegle. Całość śmiga od ponad roku i jeszcze się nie zdarzyło żeby aku się rozładowały. Najniżej napięcie spadło do około 3,7V po kilku bardzo pochmurnych dniach. Fajnie to widać na wykresie.
aku_meteo.jpg
aku_meteo.jpg (74.63 KiB) Przejrzano 10788 razy
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
beta tester
Posty: 69
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#21

Post autor: swiezak » śr lut 26, 2020 7:26 pm

Eee to nie mam się co martwić:)
Mam zamiar na dach ja wyłożyć i temu się zmartwiłem. last question- posyłanie danych macie co minute czy co pięć minut?
Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#22

Post autor: pasiekazj » śr lut 26, 2020 7:31 pm

Minuta
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ryba_ns
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 10:49 am
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Postawił piwo: 11 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#23

Post autor: ryba_ns » czw lut 27, 2020 2:04 pm

ja u siebie mam 6 ogniw i tez działa to bez zarzutu.... ponad dwa lata działa mi tak.. raz wymieniałem tylko tp 4056
Screenshot_96.png
Screenshot_96.png (150.54 KiB) Przejrzano 10770 razy
Pozdrawiam Wojtek

WeatherStation ver 1.3 @pimowo, Raspberry Pi 2B +SSD

Sebastiano.em
Posty: 11
Rejestracja: pn lip 01, 2019 11:04 pm
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: [DIY] Stacja METEO by @pimowo

#24

Post autor: Sebastiano.em » ndz mar 15, 2020 8:59 pm

Ma ktoś podłączony czujnik UV pod meteo? - Ja dzisiaj podpiąłem
czy takie wartości z ostatnich kilku godzin sa włąśćiwe?
Obrazek

IndexUV na poziomie 9 po zachodzie słóńća.
Załączniki
chart.png
chart.png (122.17 KiB) Przejrzano 10615 razy
ODPOWIEDZ