Sterownik akwarium


Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Sterownik akwarium

#1

Post autor: cwcc » czw lip 18, 2019 9:32 pm

Kontynuacja dyskusji z tematu Sterownik akwarium
---
Tak się zapytam, jak koledze @pimowo idą prace nad sterownikiem do akwarium i projekt sterowania oświetleniem?

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#2

Post autor: pimowo » czw lip 18, 2019 11:00 pm

Do bani, nic mi nie wychodzi. Nie dość, że nie bardzo mam czas na tym posiedzieć to jeszcze ten upierdliwy odczyt sondy nie chce działać jak należy - pomału się poddaje :(
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#3

Post autor: cwcc » czw lip 18, 2019 11:05 pm

No bez przesady nie takie rzeczy robiłeś na pewno się uda . A jak sterownik lampy coś się udało z płytką?

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#4

Post autor: pimowo » czw lip 18, 2019 11:11 pm

Nie wiem juz sam co jest nie tak, odczyt pH skacze i koniec - nic nie pomaga.
Lampy jeszcze nie ruszałem :(
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#5

Post autor: cwcc » pt lip 19, 2019 10:31 pm

A testowałem może kod na Arduino który, kiedyś wkleiłem na forum jak to działa?

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#6

Post autor: pimowo » pt lip 19, 2019 11:16 pm

To nie program, a sprzęt. Doszedłem do momentu gdzie odczyt skacze 0.01-0.04 pH - użyłem przetwornika 16bit (dokładniej mówiąc to 15bit)
Mam sterownik Lajon 120 gdzie teoretycznie sprzęt jest taki sam, a odczyty stabilne jak skała i to na ATmega8 z wewnętrznym oscylatorem i z wbudowanym przetwornikiem 10bit
Coś robię źle, ale już sam nie wiem gdzie popełniam błąd :(
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#7

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 12:04 pm

Nie koniecznie sprzęt pytanie z jaką częstotliwością wykonywany jest pomiar i w jaki sposób jest uśredniany. Tu może być sposób do rozwiązania problemu. Wątpię aby sterownik który masz był aż tak stabilny w pomiarach.
A tak się spytam jaka jest dokładność tej sondy co masz?
I jeszcze czy przy pomiarach bierzesz pod uwagę temperaturę czy masz wpisana na stałe w program?


Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#8

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 2:39 pm

cwcc pisze:z jaką częstotliwością wykonywany jest pomiar
Testy robiłem z różnymi czasami odczytu, od 1 do 60 sekund
cwcc pisze:w jaki sposób jest uśredniany.
Chyba wszystkich możliwych opcji próbowałem, od pojedynczego odczytu poprzez uśrednianie (8-64 próbki) aż do pobierania wielu próbek, odrzuceniu wszystkich po za środkową. Używając wbudowanego przetwornika ATmegi używałem różnych napięć odniesienia - 5V zasilanie, 1.1V wewnętrzne uC i 2.5V zewnętrzne MCP1525
W tej chwili działam na ADS1115 i scalaka konfiguruję do robienia wielu próbek - 8-860 przy jednym odczycie. Tak sobie jeszcze teraz myślę, że nie spróbowałem jednej rzeczy, a dokładnie to odczytywać wielokrotnie ADS który robi X próbek i to jeszcze uśrednić.

Całość zrobiłem na TL074 i kolejno cztery wzmacniacze działają tak:
0. sonda -210mV...+150mV
1. wtórnik napięcia
2. filtr dolnoprzepustowy
3. wzmocnienie x1.4
4. odwrócenie i przesunięcie napięcia
Na wyjściu WO otrzymuję 0-504mV Przyjąłem, że pH to 60mV +/-30mV przesunięcia w punkcie zero. Pomiar chcę robić w zakresie pH 4-9 czyli 6 stopni pH uwzględniając przesunięcie punktu zero - każda sonda jest inna.
ADS1115 skonfigurowałem na odczyt +/-512mV co daje mi rozdzielczość 16bit, ale jako, że robię tylko pomiar wartości dodatnich to mam zakres 0-512mV czyli rozdzielczość 15bit.
W skrócie... mój przetwornik jest w stanie robić pomiar napięcia z rozdzielczością 0.00001V Mój okrojony zakres pH to 6 stopni więc rozdzielczość pH 0.0001, a ja nie mogę uzyskać stabilnej rozdzielczości 0.01 pH gdzie Lajon to robi bez większego problemu.
Tu właśnie pojawia się problem sprzętowy, ale nie wiem co, czy to jest wzmacniacz i jego peryferia czy dokładność sondy pH - mam dwie, jedna to tani Chińczyk, a druga Hydrometr. Podłączając sondy do Lajona nie widzę żadnej różnicy w działaniu - obydwie działają tak samo dobrze.
cwcc pisze:Wątpię aby sterownik który masz był aż tak stabilny w pomiarach.
Ale jest dokładny, albo dokładnie mnie oszukuje :P
cwcc pisze:A tak się spytam jaka jest dokładność tej sądy co masz?
Nie wiem, nie doszukałem się takich informacji.
cwcc pisze:I jeszcze czy przy pomiarach bierzesz pod uwagę temperaturę czy masz wpisana na stałe w program?
Na tą chwilę nie mam kompensacji temperatury, ale... kalibruję sondę w płynach które mają temperaturę 25.5°C, a odczyty robię w wodzie która ma temperaturę 25.5-26.5°C Z tego co wiem to błąd pomiaru wynosi 0.012pH/1°C

Tak wygląda odczyt pH z mojego sterownika z ostatniej doby
.
Screenshot_20190720-145157.jpg
Screenshot_20190720-145157.jpg (369.22 KiB) Przejrzano 8094 razy
.
Odczyt co sekundę, ale dane lecą co minutę. Lajon steruje CO2, a mój sterownik tylko robi odczyty.

Żebym chociaż coś znalazł na temat tego Lajon'a jak to jest zrobione, a tu nic, a nic nie mogę znaleźć. Wiem tylko, że zbudowany jest na ATmega8, wewnętrzny oscylator, napięcie odniesienia wewnętrzne 2.56V lub zasilania 5V, TL064, DS18B20, kompensacja temperatury.

@pasiekazj, jak u Ciebie wyglądał odczyt pH? Było to stabilne czy wynik skakał na wyświetlaczu? Co jaki czas odczytywaleś sondę?
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#9

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 7:19 pm

Widzę że kombinacji było wiele. Co do wzmacniaczy które używasz to może coś lepszego poszukać i jeszcze jedno zapewne wszystko masz na płytce stykowej i tu też może być problem, pojemności rezystancję płytki stykowej a nawet kurz. Hmm trzeba by pomyśleć jak wykonać najlepiej i odizolować część analogową i ograniczyć zakłócenia.

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#10

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 7:53 pm

cwcc pisze:Widzę że kombinacji było wiele
Zgadza się, jeszcze wypróbuję (jak wcześniej pisałem) zrobić np 5 odczytów ADS (scalak zrobi np 128 pomiarów) z tego odrzucić 1,2, 4 i 5 a zostanie mi tylko środkowy i dopiero tą wartość przeliczę na pH
cwcc pisze:Co do wzmacniaczy które używasz to może coś lepszego poszukać
Zdaję sobie sprawę, że mój wzmacniacz nie jest najlepszych lotów, ale... skoro setki ludzi używało/używa Skalara (TL074) lub Lajon'a (TL064) i są zadowoleni ponieważ działa to poprawnie to u mnie musi być coś nie tak.
cwcc pisze:jeszcze jedno zapewne wszystko masz na płytce stykowej i tu też może być problem, pojemności rezystancję płytki stykowej a nawet kurz.
Też tak myślałem, że płytka stykowa może coś mieszać mi w odczytach analogowych, ale polutowałem wzmacniacz i przetwornicę w pająku (bardziej montaż przestrzenny niż pająk na kabelkach) i nic to nie dało. Powiem więcej, kompletnie nic się nie zmieniło.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Sterownik akwarium

#11

Post autor: pasiekazj » sob lip 20, 2019 8:04 pm

@pimowo , mój ph metr to praktycznie klon skalara i lajona jesli chodzi o część dotyczącą pomiaru. Ja jak dobrze pamietam robiłem 32 pomiary i uśredniałem wynik. Liczyłem z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, dla mnie to było wystarczające. Z tego co widzę wyżej to masz całkiem dobre wyniki pomiarów. wygląda to całkiem stabilnie. Rozrzut masz na drugim miejscu po przecinku, wydaje mi się, że taka dokładność jest ok. A no i u mnie pomógł kondensator na wejściu zaraz przy złączu sondy.

P.S. Idę poszukać czy jeszcze gdzieś leży phmetr, jeśli znajdę i uda mi się uruchomić to Ci go podeślę.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#12

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 8:15 pm

Hmmm... Czyli za dużo wymagam? ;)
Mam przed nosem Lajon'a i na nim się wzoruję. Nie wiem jak to działa w Skalarze, ale w Lajonie ustawiłem sobie pH 6.70 + histereza 0.03 i działa to tak jak ustawione - drugie miejsce po przecinku nawet nie drgnie.
Zamowie sobie jeszcze TL064 może coś to zmieni.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#13

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 9:29 pm

To bardzo dobrze że dużo wymagasz ale przy rozdzielczościach 0.00001V to już wiele czynników ma znaczenie a przy analogowych pomiarach to już sporo czynników może mieć wpływ na pomiar. Piszesz że polutowałeś układ a masz fotki? Ja bym to zrobił na uniwersalnej i wsadzi do puszki żeby ekranować układ. Zasilanie też jest tu bardzo ważne może zamiast przetwornicy zasilacz z transformatorem. Przetwornica może wprowadzać szumy.
Co do dokładności to i tak nieźle przy tej rozdzielczości.
Poklikałem w necie i doczytałem że dokładność pomiaru do twojej sondy to w granicach 0.2 Może zaokrąglając wyniki do drugiego czy trzeciego miejsca po przecinku i dopiero wtedy średnia będzie stabilniejszy wynik.
A masz schemacie i możesz wkleić?

Może obliczaj średnią do 4 miejsca a wyświetlaj do 2.

Znalazłem coś na temat teorii pomiaru ph z pracy niestety en ale może coś pomoże. Poszukam jeszcze w pl


Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka




//cloud.tapatalk.com/s/5d336eb7be4 ... _en_LR.pdf
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#14

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 9:55 pm

Oczywiście nie wymagam dokładności do pięciu miejsc po przecinku, ale moim zamiarem jest dwa miejsca po przecinku - miał to być szybki projekt, ale wyszło jak zawsze :( Dobrze, że mam jeszcze tego Lajon'a - znajomy odłożył na jakiś czas zakup sondy więc ja mam sterownik do dyspozycji.

Zaraz kończę pracę, wrócę do domu i wrzucę ostatni schemat.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#15

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 10:05 pm

A jak odczytujesz pomiar do 5 miejsca to od której liczby po przecinku skacze ci pomiar?

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#16

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 10:20 pm

Już przy drugim miejscu po przecinku skacze
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#17

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 10:34 pm

Znalazłem na elektrodzie coś takiego i jest fragment kodu, schemat i itp, może już to widziałeś?

A możesz zrobić mały eksperyment i zasilić układ z baterii lub akumulatora bez przetwornicy zobaczymy co się stanie
pimowo pisze:Już przy drugim miejscu po przecinku skacze
I jeszcze jedna prośba podłącz oscyloskop do wyjścia ostatniego wzmacniacza bez podłączenia do wejścia up i pokaż co tam się wyświetla.
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#18

Post autor: pimowo » sob lip 20, 2019 11:13 pm

cwcc pisze:Znalazłem na elektrodzie coś takiego i jest fragment kodu, schemat i itp, może już to widziałeś?
Brakło linka ;)
cwcc pisze:A możesz zrobić mały eksperyment i zasilić układ z baterii lub akumulatora bez przetwornicy zobaczymy co się stanie
Czyli obstawiasz część sprzętową, analogową?
Testowałem na zasilaniu z różnych zasilaczy, ale testowałem też na różnych powerbankach.
Testy przeprowadzałem:
1. płytka (klon) Arduino UNO gdzie ATmega328 jest w obudowie SMD
2. płytka (klon) Arduino UNO gdzie ATmega328 jest w obudowie DIP
3. płytka stykowa z ATmega328 oraz ATmega8
4. moja płytka TestBoard z ATmega8, 32, 328
Program odpuszczam ponieważ takie cuda, wianki co odstawiałem to nie ma opcji, że któraś metoda by zadziałała, a tu efekt jest taki, że co bym nie zrobił to zawsze wszytko się podobnie zachowuje - wewnętrzny przetwornik ADC 10bit AVR czy zewnętrzny 15bit ADS

Mój ostatni schemat:
.
Glonek_MINI.png
Glonek_MINI.png (21.51 KiB) Przejrzano 8042 razy
.
C8 zmieniałem od kilku pF do 470nF - przy tym ostatnim jakoś najbardziej stabilny odczyt, ale tak anemiczny, że głowa mała.
cwcc pisze:I jeszcze jedna prośba podłącz oscyloskop do wyjścia ostatniego wzmacniacza bez podłączenia do wejścia up i pokaż co tam się wyświetla.
Postaram się jutro to wszytko podłączyć przed pracą bo teraz moja lepsza połówka krzywo już na mnie patrzy, że ledwo przyszedł, a już do kompa zagląda :P
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#19

Post autor: cwcc » sob lip 20, 2019 11:42 pm

Sorki LINK
pimowo pisze:Czyli obstawiasz część sprzętową, analogową?
Testowałem na zasilaniu z różnych zasilaczy, ale testowałem też na różnych powerbankach.

Powerbank ma też przetwornice w sobie, daj baterie najzwyklejszą, żeby rozwiązać twój problem trzeba eliminować kolejne elementy układu.

C8 ceramiczny czy foliowy?
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#20

Post autor: pimowo » ndz lip 21, 2019 12:02 am

Oczywiście, że widziałem ten projekt - to jest projekt naszego forumowego Kolegi ;)

C8 foliowy
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#21

Post autor: cwcc » ndz lip 21, 2019 12:55 am

pimowo pisze:Oczywiście, że widziałem ten projekt - to jest projekt naszego forumowego Kolegi ;)

C8 foliowy
Kogo jeśli można wiedzieć?

Chyba już się domyśliłem Obrazek

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Sterownik akwarium

#22

Post autor: pasiekazj » ndz lip 21, 2019 10:18 am

@pimowo daj na wejściu jeszcze rezystor 220k zaraz za sondą i kondensator C8-33 nF
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 145
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Sterownik akwarium

#23

Post autor: pimowo » ndz lip 21, 2019 1:06 pm

Nie udało mi się dziś zbyt wiele zrobić, ale zmieniłem C8 na 4.7nF (najbliższe foliowe 33nF mam tylko 4.7nF i 100nF) dodałem rezystor 220k i jest o niebo lepiej :)
Czyżby jeden rezystor aż tyle zmienił? Kondensatory wcześniej zmieniałem na różne wartości i jedyne co się zmieniało to im mniejsza wartość tym dostawałem szybciej wynik, a im wyższa wartość tym odczyt mniej skakał, ale był stabilniejszy. Teraz jest szybko i stabilnie.
Porównując odczyt sterowników to gdy w Lajon wartość pH spada lub rośnie i przeskakuje odczyt o 0.01 to w moim sterowniku odczyt wacha się o 0.01 (skacze) chyba programowo mam odczyt zbyt dokładny.

Wieczorem wrzucę wykres jak się nazbiera więcej wyników.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
cwcc
beta tester
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 03, 2019 9:16 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sterownik akwarium

#24

Post autor: cwcc » ndz lip 21, 2019 1:32 pm

Czyli problem można powiedzieć rozwiązany

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Sterownik akwarium

#25

Post autor: pasiekazj » ndz lip 21, 2019 1:35 pm

Bo sonda ma guza impedancje, stąd ten rezystor. Tak pisali w Google i w finalnej wersji mojego phmetru też go dodałem.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
ODPOWIEDZ