Kompresja danych

Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 122
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Kompresja danych

#1

Post autor: arTii » pn kwie 06, 2020 8:22 am

Przy okazji dzisiejszych czynności sprawdziłem, że moje bazy nettempa mają już 4,1GB
A biorąc pod uwagę fakt, że mam zamiar jeszcze trochę urządzeń dołożyć, to za chwile obawiam się że to będzie jeszcze więcej danych.
Nie chciałbym jednak się pozbywać danych "historycznych", ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą :)
Cały czas mam wrażenie, że baza sqlite nie jest zbyt optymalna do trzymania takich rzeczy.
Nie żeby było mi szkoda miejsca na dysku - i tak już nettemp stoi na virtualnym serwerze na NAS i ma dużo miejsca na dane. Jednak chodzi mi o szybkość działania .
Ktoś coś? Jakieś pomysły?
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Kompresja danych

#2

Post autor: pasiekazj » pn kwie 06, 2020 10:53 am

Zawsze możesz aktualne bazy skopiować sobie gdzieś do archiwum a potem z interfejsu w NT usunąć dane i bazy się przekompaktują.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 122
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Kompresja danych

#3

Post autor: arTii » pn kwie 06, 2020 2:18 pm

Ale ja nie chcę stracić ciągłości danych, więc to dla mnie nie rozwiązanie :(
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

Ari93
Posty: 21
Rejestracja: pt sie 16, 2019 8:41 am
Postawił piwo: 1 raz

Re: Kompresja danych

#4

Post autor: Ari93 » ndz maja 10, 2020 1:50 am

Pewnie odczyt danych co minutę? Myślę że ciekawym pomysłem mogła by być opcja która dla danych starszych niż np rok kasuje 4 odczyty z pięciu czyli zostały by dane z 00, 05, 10, 15 minuty itd, po trzech latach np jeden odczyt na 15 minut... ewentualnie zrobić tak żeby nie kasował skrajnych danych czyli żeby w przedziałach 0-15, 16-30 min itd zostawiał odczyt z najwyższymi i z najniższymi danymi w danym przedziale. Jak by nie patrzeć z 60 odczytów w ciągu minuty zrobiło by się zaledwie 8 ;)
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 122
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Kompresja danych

#5

Post autor: arTii » ndz maja 10, 2020 10:33 am

W niektórych czujnikach co minutę, w innych co 5 lub nawet 15 minut, ale są i takie gdzie odczyt co 10sek. ponieważ musi być szybka reakcja na zmiany.
Z tym kasowaniem - może to i jest jaki s pomysł.
A może po prostu wprowadzić bazy miesięczne/kwartalne/roczne - do wyboru....
Jeśli korzystamy z danych bieżących, to bierze bazę najnowszą, a jeśli sięgamy głębiej, to dokłada kolejne bazy? Problem by się pojawiał na przełomie okresu, ale to chyba było by akceptowalne?
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
ODPOWIEDZ