Co byśmy chcieli?


Topic author
Ari93
Posty: 17
Rejestracja: pt sie 16, 2019 8:41 am
Postawił piwo: 1 raz

Co byśmy chcieli?

#1

Post autor: Ari93 » wt sie 20, 2019 2:57 pm

Postanowiłem że założę taki ogólny temat bo trochę pomysłów mam ;)
Obecnie jestem na betamm 4.8.5 i dla ułatwienia odczyt co minutę oraz dane zbieram od początku maja

1. Nie działa w Settings/Charts/Charts/NVD3. Z tego co pamiętam obecny Highcharts upłynnia wykres a NVD3 był taki surowy, ostry ale obecnie nie wyświetla mi się nic.
2. Dodać ciemny motyw dla całego interfejsu, jest opcja black w "Highcharts theme" i przydało by się ten motyw black rozszerzyć na cały interfejs.
3. Rozbudować opcję również w Charts "Fast view (don't get all data)" czyli dodać ustawienie o ile ma mniej danych używać i w jakich zakresach bo np w 15min i 1h nie ma sensu nic uproszczać (tak zresztą obecnie jest) ale przy 1d i dalej uproszczenie jest za mocne moim zdaniem. Fajnie jak by się dało ustawić dla jakich wykresów jakie ma być uproszczenie np 1/2 odczytów, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60...
3,5. Oraz może zmienić opcje wyświetlania dla 6m, y i all żeby pokazywał np maksymalną i minimalną temp dla danego dnia. Obecnie dla miesiąca jeszcze wygląda to w porządku (bez fasta ładuje mi 30s... :D) ale dla 6m... wiemy że mieliśmy ciepłe lato a jak patrzę na wykres to widzę chyba uśrednione wartości gdzie ponad 30C było raptem kilka razy... włączając fasta to już w ogóle, temp się waha w granicach 10-20C :D bo odczyty bierze z godziny 3 w nocy każdego dnia a właśnie dla takiego okresu idealnie by było jak by pokazywał temp minimalną i maksymalną dla każdego dnia.
Wydaje mi się że dla takich akcji przydała by się oddzielna baza danych w których by były wartości typu max, min i np po 1 czy więcej mniejwięcej w równych odstępach czasu od siebie pomiędzy tymi max i min.
4. W statusie w "Sensors Min Max" dane się nie mieszczą w poziomie i pojawia się pasek do przewijania... (zapewne przez zbyt szerokie dane z ciśnieniomierza) warto by było albo trochę zacieśnić albo po prostu ten prostokącik poszerzyć tak żeby pasek się nie pojawiał.

Na razie tyle z pomysłów...
Awatar użytkownika

arTii
beta tester
Posty: 82
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Co byśmy chcieli?

#2

Post autor: arTii » śr sie 21, 2019 4:16 pm

Ari93 pisze:
wt sie 20, 2019 2:57 pm
4. W statusie w "Sensors Min Max" dane się nie mieszczą w poziomie i pojawia się pasek do przewijania... (zapewne przez zbyt szerokie dane z ciśnieniomierza) warto by było albo trochę zacieśnić albo po prostu ten prostokącik poszerzyć tak żeby pasek się nie pojawiał.
Mi tez się pojawia pasek przewijania, ale wystarczy zmniejszyć długości opisu i pasek znika
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

Topic author
Ari93
Posty: 17
Rejestracja: pt sie 16, 2019 8:41 am
Postawił piwo: 1 raz

Re: Co byśmy chcieli?

#3

Post autor: Ari93 » śr sie 21, 2019 11:53 pm

arTii pisze:
śr sie 21, 2019 4:16 pm
Mi tez się pojawia pasek przewijania, ale wystarczy zmniejszyć długości opisu i pasek znika
Jest to jakieś wyjście ale w moim przypadku musiałbym skrócić nazwy do 3-4 znaków żeby tego paska nie było... Obecnie mam pełne polskie nazwy czyli Temperatura, Ciśnienie i Wilgotność i póki co przy nich zostanę ;) z dwojga "złego" już wolę ten pasek ;p
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Co byśmy chcieli?

#4

Post autor: pasiekazj » czw sie 22, 2019 9:03 am

Ari93 pisze:
śr sie 21, 2019 11:53 pm
arTii pisze:
śr sie 21, 2019 4:16 pm
Mi tez się pojawia pasek przewijania, ale wystarczy zmniejszyć długości opisu i pasek znika
Jest to jakieś wyjście ale w moim przypadku musiałbym skrócić nazwy do 3-4 znaków żeby tego paska nie było... Obecnie mam pełne polskie nazwy czyli Temperatura, Ciśnienie i Wilgotność i póki co przy nich zostanę ;) z dwojga "złego" już wolę ten pasek ;p
Ewentualnie możesz skorzystać z czujników virtualnych dla min i max i wtedy masz je w normalnych grupach sensors - update co 5 minut
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Sebastiano.em
Posty: 4
Rejestracja: pn lip 01, 2019 11:04 pm

Re: Co byśmy chcieli?

#5

Post autor: Sebastiano.em » pn wrz 30, 2019 10:29 pm

Ari93 pisze:
wt sie 20, 2019 2:57 pm
Postanowiłem że założę taki ogólny temat bo trochę pomysłów mam ;)
Obecnie jestem na betamm 4.8.5 i dla ułatwienia odczyt co minutę oraz dane zbieram od początku maja

1. Nie działa w Settings/Charts/Charts/NVD3. Z tego co pamiętam obecny Highcharts upłynnia wykres a NVD3 był taki surowy, ostry ale obecnie nie wyświetla mi się nic.
2. Dodać ciemny motyw dla całego interfejsu, jest opcja black w "Highcharts theme" i przydało by się ten motyw black rozszerzyć na cały interfejs.
3. Rozbudować opcję również w Charts "Fast view (don't get all data)" czyli dodać ustawienie o ile ma mniej danych używać i w jakich zakresach bo np w 15min i 1h nie ma sensu nic uproszczać (tak zresztą obecnie jest) ale przy 1d i dalej uproszczenie jest za mocne moim zdaniem. Fajnie jak by się dało ustawić dla jakich wykresów jakie ma być uproszczenie np 1/2 odczytów, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60...
3,5. Oraz może zmienić opcje wyświetlania dla 6m, y i all żeby pokazywał np maksymalną i minimalną temp dla danego dnia. Obecnie dla miesiąca jeszcze wygląda to w porządku (bez fasta ładuje mi 30s... :D) ale dla 6m... wiemy że mieliśmy ciepłe lato a jak patrzę na wykres to widzę chyba uśrednione wartości gdzie ponad 30C było raptem kilka razy... włączając fasta to już w ogóle, temp się waha w granicach 10-20C :D bo odczyty bierze z godziny 3 w nocy każdego dnia a właśnie dla takiego okresu idealnie by było jak by pokazywał temp minimalną i maksymalną dla każdego dnia.
Wydaje mi się że dla takich akcji przydała by się oddzielna baza danych w których by były wartości typu max, min i np po 1 czy więcej mniejwięcej w równych odstępach czasu od siebie pomiędzy tymi max i min.
4. W statusie w "Sensors Min Max" dane się nie mieszczą w poziomie i pojawia się pasek do przewijania... (zapewne przez zbyt szerokie dane z ciśnieniomierza) warto by było albo trochę zacieśnić albo po prostu ten prostokącik poszerzyć tak żeby pasek się nie pojawiał.

Na razie tyle z pomysłów...
5. Możliwość wyłączenia zapisu do bazy z poszczególnych czujników. Jeśli już się tak da to jak to zrobic?
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Co byśmy chcieli?

#6

Post autor: pasiekazj » wt paź 01, 2019 2:33 pm

Sebastiano.em pisze:
pn wrz 30, 2019 10:29 pm

5. Możliwość wyłączenia zapisu do bazy z poszczególnych czujników. Jeśli już się tak da to jak to zrobic?

Zapiszę...
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 150
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Co byśmy chcieli?

#7

Post autor: pasiekazj » śr paź 02, 2019 11:35 am

@Sebastiano.em Testuj proszę w najnowszej beciemm. W zakładce more w sensors jest guzik on/off dla zapisu.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

Sebastiano.em
Posty: 4
Rejestracja: pn lip 01, 2019 11:04 pm

Re: Co byśmy chcieli?

#8

Post autor: Sebastiano.em » sob paź 05, 2019 8:35 am

pasiekazj pisze:
śr paź 02, 2019 11:35 am
@Sebastiano.em Testuj proszę w najnowszej beciemm. W zakładce more w sensors jest guzik on/off dla zapisu.
Wygląda na to ze działa poprawnie.
Baza nie rośnie, na wykresie wyłączony czujnik jest "undefined%"
GodJob czy jakos tak :D
ODPOWIEDZ