Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#1

Post autor: arTii » sob sie 08, 2020 7:31 pm

Jak w temacie - przestaje wyświetlać stronę z czujnikami, a w /varlog/lighttpd/error.log powtarza się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

2020-08-08 19:28:43: (mod_fastcgi.c.421) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Fatal error:  Uncaught Error: Call to a member function fetchAll() on bool in /var/www/nettemp/common/functions.php:6
2020-08-08 19:28:43: (mod_fastcgi.c.421) FastCGI-stderr: Stack trace:
2020-08-08 19:28:43: (mod_fastcgi.c.421) FastCGI-stderr: #0 /var/www/nettemp/receiver.php(3): include()
2020-08-08 19:28:43: (mod_fastcgi.c.421) FastCGI-stderr: #1 {main}
2020-08-08 19:28:43: (mod_fastcgi.c.421) FastCGI-stderr:   thrown in /var/www/nettemp/common/functions.php on line 6
I to powtarza się co sekundę :(
Wiem że moge przeinstalować całość, tylko to raczej nie o to chodzi, żeby w razie jakichkolwiek błędów przeinstalowywać wszytko...

Środowisko:
- debian buster, na dyskach miejsca dużo...
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#2

Post autor: arTii » ndz sie 09, 2020 10:18 am

Sam sobie odpowiem...
Trzeba było wykasować 2 pliki :

Kod: Zaznacz cały

/var/www/nettemp/dbf/nettemp.db-wal
/var/www/nettemp/dbf/nettemp.db-shm
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#3

Post autor: arTii » ndz lis 08, 2020 11:26 pm

No dobra... cholera mnie już bierze. Jeszcze chwilę i wywalę całkiem nettempa i będę szukał czegoś innego.
Nadal wywala w kosmos interface www i wali błędami w logach.
Pomaga (na chwilę) skopiowanie nettemp.db z kopii zapasowej, ale ile razy można to samo kopiować?
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 236
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#4

Post autor: pasiekazj » pn lis 09, 2020 8:41 am

arTii pisze:
ndz lis 08, 2020 11:26 pm
No dobra... cholera mnie już bierze. Jeszcze chwilę i wywalę całkiem nettempa i będę szukał czegoś innego.
Nadal wywala w kosmos interface www i wali błędami w logach.
Pomaga (na chwilę) skopiowanie nettemp.db z kopii zapasowej, ale ile razy można to samo kopiować?
Pokaż co w logach i sprawdź jaki rozmiar ma nettemp.db
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#5

Post autor: arTii » pn lis 09, 2020 9:33 am

które logi chcesz? Czy chcesz dostęp przez ssh?
nettemp.db ma 331776B
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 149
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#6

Post autor: pimowo » pn lis 09, 2020 10:40 am

Mam podobny problem, raz na jakiś czas na stronie znika dolna belka, brak odczytów i nie można nic zrobić. Obstawiałem, że to wina dysku bo się sypie, ale objawy mam jak @arTii
System taki sam, wersja systemu ta sama.
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 236
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#7

Post autor: pasiekazj » wt lis 10, 2020 9:18 am

arTii pisze:
pn lis 09, 2020 9:33 am
które logi chcesz? Czy chcesz dostęp przez ssh?
nettemp.db ma 331776B
Te o których piszesz że masz błędy.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#8

Post autor: arTii » wt lis 10, 2020 12:32 pm

Takie same jak w pierwszym poście umieściłem
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 236
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#9

Post autor: pasiekazj » śr lis 11, 2020 12:39 pm

arTii pisze:
wt lis 10, 2020 12:32 pm
Takie same jak w pierwszym poście umieściłem
a próbowałeś podmienić dysk/karte ?
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#10

Post autor: arTii » śr lis 11, 2020 2:19 pm

NIe - dysk na 100% sprawny, ponieważ akurat db oraz dbf jest na NAS-ie podmontowane po NFS
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 236
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#11

Post autor: pasiekazj » sob lis 14, 2020 1:33 pm

arTii pisze:
śr lis 11, 2020 2:19 pm
NIe - dysk na 100% sprawny, ponieważ akurat db oraz dbf jest na NAS-ie podmontowane po NFS
To że cos jest na nasie nie oznacza dla mnie że sprawne - chyba że użyłeś jakiegoś skrótu myślowego.
Może połączenie sieciowe się rozsypuje, może dyski trzeba gruntownie przetestować. To że np. SMART nie pokazuje błędów, nie oznacza, że dysk jest sprawny. Jest to normą w SSD, które padają na dwa sposoby:

1. Pada całość, nie da się odczytać danych.
2. Dysk zaczyna zwalniać. Transfery się zmniejszają, komputer czasem się zawiesza, skan powierzchni nie pokazuje bad sectorów, w SMART czysto. Dane udaje się odczytać, choć trwa to dłużej. Podmiana dysku na nowy i przerzucenie obrazu systemu ze starego dysku rozwiązuje sprawę.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#12

Post autor: arTii » sob lis 14, 2020 3:33 pm

No to wyjaśnię.
Debian stoi na virtualnej maszynie która jest na NAS :) - więc połaczenie sieciowe - raczej bez zarzutu - przełącznik virtualny...
Dyski - 4 HDD klasy "enterprise" w macierzy RAID5 - wszelkie błędy od razu są raportowane przez mddadm...
Test dysków przeprowadzany jest co miesiąc z automatu...
I na tychże dyskach są foldery db oraz dbf podmontowane po nfs-ie do virtualki...

Na pewno dużo prostsze było by gdyby baza była na MySQL (MariaDB), ale o to to już od kilku lat... ;)
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

hryst
Posty: 7
Rejestracja: pn lip 22, 2019 1:29 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#13

Post autor: hryst » sob lis 14, 2020 7:36 pm

arTii pisze:
sob lis 14, 2020 3:33 pm
RAID5 - wszelkie błędy od razu są raportowane przez mddadm
programowy raid5? uuuu szalejesz
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#14

Post autor: arTii » ndz lis 15, 2020 10:34 am

@hryst - to nie jest szaleństwo :) Nawet jak masz "sprzętowy" RAID, to w sprzęcie też jest oprogramowanie :)
Więc to kwestia procesora do obsługi tego RAIDu
Poza tym - w razie awarii kontrolera sprzętowego, musisz zdobyć taki sam kontroler, żeby odzyskać dane.
W przypadku mddadm - podpinasz dyski do dowolnego komputera, odbudowujesz macierz i masz z powrotem dane.

Ale nie to było powodem dla którego jest mddadm - po prostu NAS Synology tak ma i stąd się to bierze :)
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

hryst
Posty: 7
Rejestracja: pn lip 22, 2019 1:29 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#15

Post autor: hryst » ndz lis 15, 2020 5:26 pm

chodziło mi tylko o sprawność takiego rozwiązania którego raczej nie robi się powyżej 5 bo wszystkie obliczenia idą w cpu.
Nawet nie wiedziałem ze w nas-ach synology tak robią, myślałem ze jest tam jakiś dedykowany kontroler.
pozdrówka
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 144
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Nie wyświetla strony, dużo błędów w logach

#16

Post autor: arTii » wt gru 29, 2020 12:13 pm

Chyba wiem co powoduje że się nettemp wywala...
Niestety, ale mam ponad 100 czujników których bazy zajmują ponad 5GB :(
Jak zmniejszę rozmiar baz, to nettem odżywa. Ale nie chciał bym tracić danych historycznych, jednak wygląda na to, że sobie nettemp nie radzi z tak dużą ilością danych
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
ODPOWIEDZ