Jak usunąć dane z bazy danych

Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 147
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Jak usunąć dane z bazy danych

#1

Post autor: arTii » pn lut 01, 2021 7:45 am

Pytanie jak w temacie: jak usunąć część danych z bazy z linii poleceń?
Wiem że można z poziomu www, ale u mnie to wymagało by całego dnia - po prostu zanim mi się nettemp odświeży, to mija 10 minut
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

uzi18
beta tester
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#2

Post autor: uzi18 » pn lut 01, 2021 8:10 am

Chodzi ci o baze pojedynczego czujnika?

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 241
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#3

Post autor: pasiekazj » wt lut 02, 2021 9:03 am

DELETE FROM def WHERE ...... i tutaj warunki czyli np. time <=
potem jeszcze komenda vacuum na tym pliku bazy
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

uzi18
beta tester
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#4

Post autor: uzi18 » wt lut 02, 2021 1:33 pm

Vacuum tu bedzie zdecydowanie przydatne

Moze taki przycisk by sie przydal gdzies w zaawansowanych do usuwania poprzednich lat

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 147
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#5

Post autor: arTii » śr lut 03, 2021 7:04 am

Chyba przerasta to moje umiejętności.
Tak - chodzi mi o (niestety) usunięcie części danych z niektórych czujników ponieważ w aktualnym stanie nettemp nie nadaje się do użytku :(
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

uzi18
beta tester
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#6

Post autor: uzi18 » śr lut 03, 2021 8:59 am

https://gist.github.com/uzi18/259af8878 ... 13c27737af

Tu jest przykladowy skrypt bash wywalajacy wszystko sprzed 365 dni


Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 241
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#7

Post autor: pasiekazj » śr lut 03, 2021 9:03 am

Gdybyś chiał dla pojedynczych czujników to :

Kod: Zaznacz cały

sqlite3 /var/www/nettemp/db/__tutaj_plik_z_baza_czujnika__ "DELETE FROM def WHERE time <= date('now','-365 day'); VACUUM;"
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

Topic author
arTii
beta tester
Posty: 147
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy
Kontakt:

Re: Jak usunąć dane z bazy danych

#8

Post autor: arTii » śr lut 03, 2021 6:46 pm

Super - o to właśnie chodzi..... zaraz usuwam z tych na których mi nie zależy za bardzo.
A dla "potomnych" - żeby odchudzić wszystkie bazy jedną linijką to:

Kod: Zaznacz cały

 for i in `ls *.sql -1`; do `sqlite3 ./$i "DELETE FROM def WHERE time <= date('now','-90 day'); VACUUM;"`; done
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
ODPOWIEDZ