MAP bez logowania

Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

MAP bez logowania

#1

Post autor: philips » czw wrz 26, 2019 10:59 am

Hej,

Czy da się ustawić aby MAP był widoczny bez logowania ?
Nie mogę znaleźć takiego ustawienia a zależy mi na nim...
THX
FS
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: MAP bez logowania

#2

Post autor: philips » ndz lis 24, 2019 12:52 am

Hej,

Przypominam się nieśmiało z pytaniem
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 168
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: MAP bez logowania

#3

Post autor: pasiekazj » ndz lis 24, 2019 10:03 am

Nie ma takiej opcji, ponieważ z map możesz sterować gpio i mieć dostęp do funkcji które bez logowania są niedostępne.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: MAP bez logowania

#4

Post autor: philips » pn lis 25, 2019 11:06 am

OK, faktycznie można włączać GPIO, nie zauważyłem.
Rozumiem, z drugiej strony było by super aby można było mieć MAP bez logowania.
Celem jest aby można było zaprezentować np schemat kotłowni serwisantowi z zewnątrz przez podanie linku do Nettempa, ale żeby nie mógł namieszać w ustawieniach

Czyli to by wymagało aby w ustawieniach MAP były guziki LOG OUT którymi ustawia się co jest widoczne bez logowania.
Oczywiście tez ustawienia samego MAP wymagałyby usunięcia dla osoby niezalogowanej.
....luźna sugestia :)
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 168
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: MAP bez logowania

#5

Post autor: pasiekazj » pn lis 25, 2019 11:14 am

philips pisze:
pn lis 25, 2019 11:06 am
OK, faktycznie można włączać GPIO, nie zauważyłem.
Rozumiem, z drugiej strony było by super aby można było mieć MAP bez logowania.
Celem jest aby można było zaprezentować np schemat kotłowni serwisantowi z zewnątrz przez podanie linku do Nettempa, ale żeby nie mógł namieszać w ustawieniach

Czyli to by wymagało aby w ustawieniach MAP były guziki LOG OUT którymi ustawia się co jest widoczne bez logowania.
Oczywiście tez ustawienia samego MAP wymagałyby usunięcia dla osoby niezalogowanej.
....luźna sugestia :)
No to pochwal się co planujesz zrobić ;)
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: MAP bez logowania

#6

Post autor: philips » wt lis 26, 2019 9:58 am

Jasne, z przyjemnością :)

Słowem wstępu:
Sprawa dotyczy monitoringu temperatur w małym budynku biurowym w którym wynajmuję powierzchnie a w którym ostatnio zrobiliśmy modernizację kotłowni. Najmeców jest w sumie 7miu z czego mogę obecnie monitorować 5ciu. Czujki to Sonoffy z DS81b20 (na więcej nie starcza mi sasięgu Wifi, musze dołożyć dodatkowe AP aby objąć cały budynek) . Monitoring kotłowni to po prostu Ds18b20 na kablu podpięte do Nettemp Hat na Pi.

Kotłownia jest nowa więc teraz jest etap precyzyjnego zestrajania ustawień pieców (dwa piece działające w kaskadzie) i temperatury u Najemców.
Szukam teraz idealnej krzywej grzania, rozpracowuje ile czasu powierzchnie potrzebują na ogrzanie się po nocy itd.
Częściowo teraz wprowadzam do systemu monitoring temperatur własnego domu, stąd jest do tego też dział "Dom".

Muszę powiedzieć, że dzięki analizie wykresom Nettempa wyeliminowałem już mnóstwo drobnych błędów jakie zrobili hydraulicy przy montażu kotłowni, tj ustawienia pieców, ustawienia prędkości pomp, logika grzania. Poza tym mogę idealnie zestroić głowice grzejnikowe u poszczególnych najemców z dokładnością do +/- 0,5 C. W końcu rozumiem jaka jest pojemnosć cieplna każdej z części budynku, bo część grzeje/wychładza się wolniej niż inne.

Celem jest oszczędzić gaz.

Tak wygląda panel główny:
panel główny.JPG
panel główny.JPG (120.84 KiB) Przejrzano 99 razy
a tak wygląda rzeczowy MAP:
Map.JPG
Map.JPG (93.54 KiB) Przejrzano 99 razy
i w końcu najcenniejsze dla mnie wykresy :
wykresy.JPG
wykresy.JPG (227.47 KiB) Przejrzano 99 razy
ODPOWIEDZ