Licznik wody...


Topic author
ryba_ns
Posty: 43
Rejestracja: śr lip 10, 2019 10:49 am
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Postawił piwo: 11 razy

Licznik wody...

#1

Post autor: ryba_ns » ndz kwie 19, 2020 7:56 pm

po dzisiejszym update zobaczyłem ze coś z licznikiem wody był związany...

i takie pytanie, jak macie rozwiązany temat licznika wody ?
Pozdrawiam Wojtek

WeatherStation ver 1.3 @pimowo, Raspberry Pi 2B +SSD
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 128
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Licznik wody...

#2

Post autor: pimowo » pn kwie 20, 2020 5:09 am

A ja tak przy okazji zapytam, ile można mieć liczników na GPIO w NNT? ;)
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#3

Post autor: pasiekazj » pn kwie 20, 2020 11:39 am

Ja własnie testuje licznik wody podpięty do gpio. Czytam impulsy z tarczy wodomierza za pomocą czujnika odbiciowego. @pimowo jeśli chodzi o te podpięte pod gpio to po sztuce z każdego typu, jeśli po wifi to praktycznie ile chcesz.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 128
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Licznik wody...

#4

Post autor: pimowo » pn kwie 20, 2020 1:51 pm

Tak, chodziło mi o liczniki na GPIO ;)
To jeszcze takie dodatkowe pytanie, jak długi musi być impuls na GPIO aby malinka nie miła problemów z odczytami?
Wystarczy coś z przedziału 50-100ms?
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
ryba_ns
Posty: 43
Rejestracja: śr lip 10, 2019 10:49 am
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Postawił piwo: 11 razy

Re: Licznik wody...

#5

Post autor: ryba_ns » wt kwie 21, 2020 10:16 am

pasiekazj pisze:
pn kwie 20, 2020 11:39 am
Ja własnie testuje licznik wody podpięty do gpio. Czytam impulsy z tarczy wodomierza za pomocą czujnika odbiciowego....
też próbowałem za pomocą czujnika obiciowego ale nie do końca dobrze to liczyło... @pasiekazj pochwal się jak to masz porobione...
Pozdrawiam Wojtek

WeatherStation ver 1.3 @pimowo, Raspberry Pi 2B +SSD
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#6

Post autor: pasiekazj » wt kwie 21, 2020 10:33 am

pimowo pisze:
pn kwie 20, 2020 1:51 pm
Tak, chodziło mi o liczniki na GPIO ;)
To jeszcze takie dodatkowe pytanie, jak długi musi być impuls na GPIO aby malinka nie miła problemów z odczytami?
Wystarczy coś z przedziału 50-100ms?
Chyba tak - nt sprawdza zbocze.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#7

Post autor: pasiekazj » wt kwie 21, 2020 10:36 am

ryba_ns pisze:
wt kwie 21, 2020 10:16 am
pasiekazj pisze:
pn kwie 20, 2020 11:39 am
Ja własnie testuje licznik wody podpięty do gpio. Czytam impulsy z tarczy wodomierza za pomocą czujnika odbiciowego....
też próbowałem za pomocą czujnika obiciowego ale nie do końca dobrze to liczyło... @pasiekazj pochwal się jak to masz porobione...
Podłączone tak jak tutaj https://learn.sparkfun.com/tutorials/qr ... -guide/all
Zmienione rezystory na 100 ohm i 4k7. Podłączone pod 3,3 V Na tarczce licznika nakleiłem czarne koło z białą kreską - liczy co do litra. odległość czujnika od tarczy około 3 mm.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

arTii
beta tester
Posty: 122
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#8

Post autor: arTii » czw kwie 23, 2020 8:23 am

A jeśli nie mogę nic nakleić? Licznik nie jest mój tylko dostawcy, a dodatkowego naprawdę nie zmieszczę :(
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 128
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Licznik wody...

#9

Post autor: pimowo » czw kwie 23, 2020 9:50 am

Pozostaje chyba tylko kamera ;)
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

Topic author
ryba_ns
Posty: 43
Rejestracja: śr lip 10, 2019 10:49 am
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Postawił piwo: 11 razy

Re: Licznik wody...

#10

Post autor: ryba_ns » czw kwie 23, 2020 3:53 pm

pasiekazj pisze:
wt kwie 21, 2020 10:36 am
.. Na tarczce licznika nakleiłem czarne koło z białą kreską - liczy co do litra. odległość czujnika od tarczy około 3 mm.
jakbyś miał fotkę to pochwal się ;)
Pozdrawiam Wojtek

WeatherStation ver 1.3 @pimowo, Raspberry Pi 2B +SSD
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#11

Post autor: pasiekazj » pn maja 04, 2020 8:53 am

Fotki teraz nie zrobię bo już wszystko zabudowane na wodomierzu. Ogólnie to w paincie narysowałem czarne kółko o średnicy takiej samej jak tarczka w wodomierzu. Na to kółko naniosłem biały prostokąt o długości promienia i szerokości około 2 mm. Wszystko dla tego, że oryginalna tarcza która była czarno srebrna słabo odbijała światło z czujnika.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#12

Post autor: pasiekazj » śr maja 06, 2020 8:30 am

Znalazłem fotkę z testów.
wodo.jpg
wodo.jpg (158.8 KiB) Przejrzano 2232 razy
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
beta tester
Posty: 61
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Licznik wody...

#13

Post autor: swiezak » śr maja 06, 2020 8:48 pm

Ja kupiłem licznik też z apatora tylko jest dopisek Smart i on ma już na tym kółku warstwę połowa czarna, połowa srebrna i nadaje się do liczenia impulsów. Zakładał będę go dopiero we wakacje bo szykuje się mi remont kotłowni i przeróbka wody.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#14

Post autor: pasiekazj » czw maja 07, 2020 9:53 am

swiezak pisze:
śr maja 06, 2020 8:48 pm
Ja kupiłem licznik też z apatora tylko jest dopisek Smart i on ma już na tym kółku warstwę połowa czarna, połowa srebrna i nadaje się do liczenia impulsów. Zakładał będę go dopiero we wakacje bo szykuje się mi remont kotłowni i przeróbka wody.
Mój tez miał ale jakoś słabo to działało, dlatego zrobiłem jak zrobiłem.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
beta tester
Posty: 61
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Licznik wody...

#15

Post autor: swiezak » czw maja 07, 2020 10:49 am

@pasiekazj no to mnie pocieszyłeś:) a to jest nowy licznik z legalizacją i łapek do niego nie włożę...

Topic author
ryba_ns
Posty: 43
Rejestracja: śr lip 10, 2019 10:49 am
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Postawił piwo: 11 razy

Re: Licznik wody...

#16

Post autor: ryba_ns » pt maja 08, 2020 12:15 pm

pasiekazj pisze:
czw maja 07, 2020 9:53 am

Mój tez miał ale jakoś słabo to działało, dlatego zrobiłem jak zrobiłem.
potwierdzam... tez robiłem testy na takim i nie liczyło dokładnie...
Pozdrawiam Wojtek

WeatherStation ver 1.3 @pimowo, Raspberry Pi 2B +SSD
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: Licznik wody...

#17

Post autor: pasiekazj » pt maja 08, 2020 12:45 pm

ryba_ns pisze:
pt maja 08, 2020 12:15 pm
pasiekazj pisze:
czw maja 07, 2020 9:53 am

Mój tez miał ale jakoś słabo to działało, dlatego zrobiłem jak zrobiłem.
potwierdzam... tez robiłem testy na takim i nie liczyło dokładnie...
Ważna tez jest odległośc czujnika od tarczy. Mój jest wpuszczony w plastikową obudową licznika. Wyciąłem otwór wielkości czujnika i wsadziłem czujnik w ten otwór tak, żeby był około 2-3mm nad tarczą.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
ODPOWIEDZ