DS18B20 2- czy 3- przewodowa


Topic author
coolturka
Posty: 48
Rejestracja: pn lip 15, 2019 12:44 pm
Otrzymał  piwo: 1 raz

DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#1

Post autor: coolturka » pt sie 02, 2019 12:10 am

Witam, jak w temacie, jakie są wasze doświadczenia i wiedza, która zdobyliście i gdzieś przeczytaliście? Która wersje zastosować tak przyszłościowo? Maksymalna długość to 20 metrów. Obecnie posiadam grupę czujników zrobionych jako 2 przewodowa z racji tego ze najdalszy ma tylko dwa przewody. Związanym to było ze zmniejszeniem książkowych 4.7kΩ rezystora do chyba 1kΩ aby odczyty nie miały dziwnych skoków. Czy nie wiąże się to z drugiej strony z żywotnością czujników? Czy można stosować mieszany tryb, tzn najdalszy jako 2 przewody, reszta (12 czujników) jako 3 przewodowe?

swiezak
beta tester
Posty: 61
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#2

Post autor: swiezak » pt sie 02, 2019 9:11 am

Jak już pisałem w innym temacie- u mnie 12szt czujników podłączone na 2 przewodach śmigają już ze 4 lata bezawaryjnie, najdłuższy ok 30m, rezystor podciągający 3,3k- ani jednego błędnego odczytu przez cały ten okres. Moim zdaniem jak masz dopiero układać kable to ja bym położył skrętkę, niech sobie są luźne przewody, mogą się kiedyś przydać, koszt skrętki śmieszny.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 217
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#3

Post autor: pasiekazj » pt sie 02, 2019 11:01 am

U mnie działa na kablach alarmowych 6x0,5. Instalacja 3 przewody, rezystor chyba 2,2. Topologia w dwie gwiazdy, najdalszy czujnik około 30m.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Jarozakr
Posty: 9
Rejestracja: śr lip 17, 2019 9:41 am

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#4

Post autor: Jarozakr » wt sie 06, 2019 5:05 pm

Ja mam 10 czujników na trzy przewody oraz jeden dwu przewodowy poprzez konwerter usb-rs323,można łączyć instalacje trzy przewodową z dwu przewodową w jednym raspberry, nie da się za to zrobić dwóch instalacji usb-rs232 lub serial port i usb-rs232.
kiedyś miałem 8 czujników na dwóch przewodach ale było to na PC z debianem i z wbudowanym portem rs232, po przełączeniu na raspberry od razu nie dało rady ilość czujników dwu przewodowych jest ograniczona zapewne zasilaniem.

zgf1
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 07, 2019 8:11 am

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#5

Post autor: zgf1 » ndz maja 17, 2020 11:25 am

Czy do esp8266 (easyesp) da sie podpiac DS18B20 za pomoca dwoch przewodow?
Jesli tak to ktos moze podpowiedziec jak?

Kiedys podpinalem tak to Atmega i wszystko dzialalo, teraz na esp mam trzy przewody.
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 128
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#6

Post autor: pimowo » ndz maja 17, 2020 9:09 pm

@zgf1 podłącz pierwszą nogę DSa do trzeciej i to daj do GND, a drugą nogę DSa podłącz pod ESP oraz równolegle poprzez rezystor 4k7 do VCC
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

zgf1
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 07, 2019 8:11 am

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#7

Post autor: zgf1 » pn maja 18, 2020 7:55 am

Ok wielkie dzieki, bede testowal :)
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 128
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#8

Post autor: pimowo » pn maja 18, 2020 10:32 am

Dlaczego chcesz koniecznie dać dwa przewody, a nie zastosujesz trzech?
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B

zgf1
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 07, 2019 8:11 am

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#9

Post autor: zgf1 » wt maja 19, 2020 11:32 am

W sumie troche z lenistwa troche z powodu posiadanych zasobow, chce rozbudowac w kotlowni instalacje czujnikow. Mam mase kabli dwu zylowych, do tego gniazda, wtyczki itp. Nie beda to jakies dlugie odcinki, max chyba 3m beda czujniki od ESP.
(temp zewnetrzna, garaz, kotlownia, piec, powrot pieca, bojler)
Awatar użytkownika

arTii
beta tester
Posty: 122
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 7:04 pm
Lokalizacja: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#10

Post autor: arTii » wt maja 19, 2020 2:11 pm

To ostatecznie możesz sygnał + GND puścić 2 przewodami, a zasilanie +5V wziąć lokalnie :D
Tutaj masz narysowane tryb parasite mode https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... duino-ide/
DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania - poszukujemy chętnych do pomocy przy współtworzeniu wiki
Pomoc online - kontaktuj się przez [url=gg://14211]Gadu-Gadu[/url] - podaj swój nick z forum i napisz że jesteś z forum :) Jeśli będę umiał, to pomogę.

swiezak
beta tester
Posty: 61
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 10:10 pm
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: DS18B20 2- czy 3- przewodowa

#11

Post autor: swiezak » czw maja 21, 2020 6:00 pm

ładuj śmiało na 2 przewody, ja mam tak juz zrobione 16czujników i działaja od 5 lat nieprzerwanie bez żadnego problemu, jedynie co to rezystor jest zmniejszony do 3,3k. najdłuższy przewód do czujnika ma ok30m.
ODPOWIEDZ