PiHat dla nettemp

Awatar użytkownika

Topic author
pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 227
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 16 razy
Kontakt:

PiHat dla nettemp

#1

Post autor: pasiekazj » śr kwie 01, 2020 9:58 am

Witajcie.

Dawno, dawno temu, kiedy zaczynałem przygodę z rpi marzyła mi się jakaś fajna paltforma do której można by zamocować raspberry i łatwo połączyć je z peryferiami. Chodziło głównie o pewne, solidne połączenie kabelków do portów gpio. Łączenie tego wszystkiego na płytkach stykowych za pomocą kabelków, które czasem się wysuwały nigdy do mnie nie przemawiało. Minęło trochę czasu, nabrałem trochę doświadczenia i postanowiłem moim marzeniem zarazić @pimowo :) I tak oto powstała wersja prototypowa PiHat for nettemp.
pih7.png
pih7.png (175.74 KiB) Przejrzano 6107 razy
pih6.png
pih6.png (244.18 KiB) Przejrzano 6107 razy
pih5.jpg
pih5.jpg (561.62 KiB) Przejrzano 6107 razy
pih1.jpg
pih1.jpg (502.77 KiB) Przejrzano 6107 razy
pih2.jpg
pih2.jpg (178.3 KiB) Przejrzano 6107 razy
pih3.jpg
pih3.jpg (1.13 MiB) Przejrzano 6107 razy
pih4.jpg
pih4.jpg (847.33 KiB) Przejrzano 6107 razy
obu1.jpg
obu1.jpg (199.16 KiB) Przejrzano 6107 razy
Jest to wersja mocno prototypowa. Bardzo prosimy o krytykę i proponowanie rozwiązań.
Całość ma się zmieścić w takiej obudowie: https://lispol.com/produkty/obudowa-na- ... owe-152007
Dla tej wersji obudowy, trzeba będzie co nie co wyciąć.
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Awatar użytkownika

mitrus
Posty: 24
Rejestracja: pn lut 17, 2020 11:09 pm
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Re: PiHat dla nettemp

#2

Post autor: mitrus » śr kwie 01, 2020 11:14 am

A mata może schemat do tego - to pierwsze pytanie?
Z takich praktycznych uwag, to warto przemyśleć miejsce na rezystor dla linii 1w na której możemy podłączyć DSy. Ja akurat mam 4 sztuki na kablu FTP lecącym po domu i trochę mi zajęło znalezienie poprawnej wartości dla której nie zdarzają się błędy odczytu temperatury i o dziwo jest to jakieś 2,3k a nie 1k czy 10k.

Poniżej foty z mojej instalacji centralnej:
Obrazek
Obrazek

I jak to budowałem to zamontowałem 8 przekaźników na tylnej ściance i pól domu miało być sterowane a potem wymyślono Sonoffy i ESP :) i tak na prawdę okazało się że finalnie kablem do tego zestawu z zewnątrz dochodzi tylko:
- zasilanie
- Ethernet
- 3 żyły 1w dla DSów
- zestyk do załączania pieca centralnego (2 żyły)

Nie wiem czy jednak obecnie centralny NT nie jest tylko serwerem mogącym być nawet w chmurze? A całość połączeń odbywa się jednak rozsiana po rożnych ESP, Sonoff itp itd.
No to chyba kwestia indywidualna. Ja akurat wybrałem fizyczne połączenie tylko dla sygnałów, które są odpowiedzialne za sterowanie ogrzewaniem, żeby to działało nawet jak padnie router. Cała reszta statystyki już przychodzi od strony sieci do NT.
RPi 2B => Nettemp/Domoticz/Grafana | RPi 3B => OctoPrint/ZoneMinder | RPi B+ => PiHole + ryzykowne akcje :)
Awatar użytkownika

pimowo
beta tester
Posty: 138
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 11:21 pm
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: PiHat dla nettemp

#3

Post autor: pimowo » śr kwie 01, 2020 3:11 pm

mitrus pisze:
śr kwie 01, 2020 11:14 am
A mata może schemat do tego - to pierwsze pytanie?
Schematu jako takiego nie ma ponieważ złącza śrubowe są 1:1 z GPIO
.
sch.png
sch.png (19.82 KiB) Przejrzano 6099 razy
:mrgreen: NewNetTemp
:arrow: HP ProLiant MicroServer N36L
:arrow: Raspberry Pi 3B
Awatar użytkownika

mitrus
Posty: 24
Rejestracja: pn lut 17, 2020 11:09 pm
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Re: PiHat dla nettemp

#4

Post autor: mitrus » śr kwie 01, 2020 4:37 pm

No to w tym dokładnie przykładzie gdybym miał podłączyć 3 żyłowy kabel gnd, vcc i 1w do czujników DS to w którym miejscy byłoby takie złącze śrubowe?
Samo rozprowadzenie 1-1 oczywiście ma sens bo daje wolność ale ja bym widział oprócz tego równolegle przygotowane złącza pod podpięcie czegoś na zasadzie konkretnych standardów na i2c, na 1w, serial(uart) i wtedy jak już zdecyduje na takie wykorzystanie danego pinu to samego pinu z połączenia 1-1 nie korzystam ale w innym miejscu mam fajne miejsca na podpięcie seriala, 1w, i2c, spi wszystkie te najpopularniejsze ale tak, żeby tam wtedy były gotowe sloty śrubowe [gnd, tx rx] czy tam [dns, vcc sda, scl] czy [gnd vcc 1w] ale płytka by zapewniała dla tych slotów wszystkie pullupy itp.- czy to przewidujesz realizować góra na goldpinach własnie tam po prawej strony płytki?

Ja bym też jeszcze rozważył posadowienie złącz RJ11 czy RJ45 na te okoliczność, bo oczywiście złącza śrubowe są spoko ale można by tez np z cała taka linia przyjść kablem, zacisnąć wsadzić i spoko. Teraz tak robię że podłączam takie przejściówki z RJ45 na śrubowe a z tych śrubowych robię krótkie przewodziki do pinów, bo właśnie najgorsza robota jest jak przyjedziesz kabelkiem do raspberry i potem musisz dolutować ze ścinek końcówki z żeńskich goldpinów, zaizolować itp , żeby to do RPI podłączyć. Albo jak masz odłączyć całość na chwilę to to tak wypinasz 5 wtyczek i luz, a tak musisz to wszystko od złącz śrubowych, czy bez hata od pinów po odłączać i mam już pół rolki aparatu takich zdjęć jak to wyglądało przed, żeby potem przywrócić :)
RPi 2B => Nettemp/Domoticz/Grafana | RPi 3B => OctoPrint/ZoneMinder | RPi B+ => PiHole + ryzykowne akcje :)

uzi18
beta tester
Posty: 93
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: PiHat dla nettemp

#5

Post autor: uzi18 » śr kwie 01, 2020 4:51 pm

obrocilbym to gniazdo tak aby usb i ethernet byl na skraju plytki

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


uzi18
beta tester
Posty: 93
Rejestracja: czw lip 11, 2019 8:07 pm
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: PiHat dla nettemp

#6

Post autor: uzi18 » śr kwie 01, 2020 4:55 pm

mozna dodac "mini UPS" z pakietem lion i ladowarka + gpio z sygnalem o braku zasialnia tak aby w razie braku energii zamknąć ladnie system

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ