Pi wolno działa po backupie Nettempa

Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Pi wolno działa po backupie Nettempa

#1

Post autor: philips » czw lis 28, 2019 2:32 pm

Hej,

Coś mi sie popsuło.
Chciałem zrobić backup baz danych w NT.
Najpierw długo to robił, potem Pi się sam zrestartował bez dokończenia sprawy
a teraz nie mogę wejść ani na NT ani Domoticza a samo Pi chodzi koszmarnie wolno nawet przez SSH.

Co mogło się zwalić ?
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: Pi wolno działa po backupie Nettempa

#2

Post autor: philips » czw lis 28, 2019 4:05 pm

OK, już wiem co sie stało.
Backup nettempa ma u mnie min 1.5 GB, tworząc się zajął całe pozostałe miejsce na dysku SD a to spowodowało masakrę w całym systemie.

Zwolniłem miejsce na dysku i wszystko się uspokoiło.
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: Pi wolno działa po backupie Nettempa

#3

Post autor: philips » czw lis 28, 2019 4:57 pm

OK, jest taki mały temacik w NT.
Jak sie wciśnie "Make DB backup" to ten zaczyna robić kopię ale przy tym sie jakby zawiesza (trzeba cierpliwie czekać parę minut na to aż skończy). Wcisnięcie "odśwież" w przeglądarce powoduje robienie kolejnej kopii i tak można zrobić sobie całą masę kopii które nie dość ze "blokują" system to jeszcze zżerają miejsce.

W ten sposób u siebie zarżnąłem system. Wcale nie mam backupu 1.5GB, po prostu zrobiło sie ich całe mnóstwo, każdy po 200MB.
Awatar użytkownika

pasiekazj
Twórca oprogramowania
Posty: 168
Rejestracja: pn lip 01, 2019 12:08 pm
Otrzymał  piwo: 14 razy
Kontakt:

Re: Pi wolno działa po backupie Nettempa

#4

Post autor: pasiekazj » czw lis 28, 2019 5:02 pm

Cierpliwość ;)
Rpi 4 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl
Awatar użytkownika

Topic author
philips
Posty: 22
Rejestracja: czw sie 15, 2019 10:45 am

Re: Pi wolno działa po backupie Nettempa

#5

Post autor: philips » pt lis 29, 2019 12:04 pm

:) Zdecydowanie mam je za mało.
Nie wiedziałem, że trzeba czekać aż parę minut aż skończy.
Warto tam dopisać prostą informacje np.:

Kod: Zaznacz cały

" W trakcie tworzenia backupu nie klikaj jak głupi w odśwież, idź zrobić sobie kawę i wyluzuj się, jest OK."
ODPOWIEDZ